“Want is bijvoorbeeld democratie niet ook een soort geloof waarbij God vervangen is door de meerderheid ? Mag dat geloof dan ook worden verlaten ?” Schrijft Arnon Grunberg in zijn column Yasha in de VPRO gids van deze week.
Het is nu de week van de democratie. De waan van de dag, het geneuzel over vrijheid, het belang van democratie. De nieuwe ministers vinden het leuk om minister te zijn. Er is inmiddels meer geld voor onderwijs vrijgemaakt. Immers de jongeren hebben geen benul meer van democratische waarden, dus laten we het er maar weer eens ouderwets instampen. Wel eens stilgestaan bij het feit dat er een hoop van jongeren te leren valt, ze zijn simpel en naïef, maar uiterst inventief. Tel daarbij op dat het grootste deel van de docenten en managers redelijk middelmatig is. Misschien is er meer aan de hand en zijn de zaken die wij als problemen zien, wel juist de aanzet tot oplossingen. Misschien weten onze deskundigen het ook allemaal niet, maar laten ze niets merken. Hoe kan het dat alles überhaupt nog werkt, dat de meeste mensen het gewoon goed hebben, naast het feit dat ze overal over klagen.
Een heugelijk feit is dat de natuur weer hip is. Eerst was het vooral duurzaamheid, voeding en milieu. Nu is de natuur zelf ook gezond. Richard Louv, een Amerikaan, heeft een boek geschreven over het laatste kind in het bos. Hij maakt de cirkel rond: de natuur is goed voor de gezondheid. Dat wisten we nog niet, hij claimt dat ADHD en depressies mede verergeren door de vervreemding van de natuur. Hij noemt het natuurtekortsyndroom. “Medicijnen als Ritalin zijn niet aan te slepen, terwijl niemand denkt aan het effectiefste, veiligste en goedkoopste medicijn: een bos, een sloot of een park.
Gelukkig heeft de gemeente Rotterdam nu een stadvisie buitenruimte binnenstad geproduceerd met daarin het accent op meer groen. Fijn laat de natuur de stad binnen en als ze toch wordt geïnviteerd laat ze dan ook de democratie, het geloof en het onderwijs binnen. Moedertje natuur weet het uiteindelijk toch beter dan wij. Hoe kom ik er eigenlijk bij dat Nederland overgevoelig, bang en zelfingenomen is, dat kan een land helemaal niet zijn, mensen zijn overgevoelig, bang en zelfingenomen en ook niet allemaal. De natuur is trouwens nooit overgevoelig, bang en zelfingenomen.
charlie | 06 oktober 2007goed stuk! |