Rini Biemans laat weten dat hij er is
antenne rotterdam

rini biemans

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 21 | vrijdag 24 mei 2024 15:36 uur | 1 bezoekers


Er is veel mogelijk als alle 'harten' eenzelfde kant opgaan; de community bond!

Community Bond Carnisse

Een ding is inmiddels pijnlijk duidelijk; ons zorgsysteem, alsook het dagelijks onderhoud van een wijk is zonder hulp van de burgers niet meer te betalen. Ons voorstel is, om het dan ook meteen goed te organiseren, zodat er een duurzaam traject van waardecreatie en kostenbesparing in een wijk ontstaat, waarbij ook de participerende burger baat heeft.

We moeten richting een participatiesamenleving, waarin een ieder zijn of haar steentje bijdraagt.


Samenwerking met bewoners. Menselijke aandacht is het werkelijk 'schaarse goed' in een economie. Als deze aandacht naar ‘processen’ en ‘producten’ gaat is er minder aandacht voor ‘mensen’ en dit is cruciaal in de zorg. Remedie? Terug naar de ‘menselijke maat’, zodat deze aansluit bij met onze ‘menselijke conditie’ (behoeftes en noden).


Het project Veerkracht Carnisse bestaat sinds 2011 en is een samenwerkingsverband van vier partijen te weten; Bureau Drift, Bureau Frontlijn, Vakmanstad en Creatief Beheer. Het heeft de intentie een nieuwe integrale wijkaanpak te ontwikkelen in de dagelijkse praktijk, in dit geval de wijk Carnisse. Dit jaar 2015 vervalt de financiering en willen we het bereikte structureel laten doorgroeien in de wijk.


Vanuit de Veerkracht Coalitie wordt een soort Veerkracht Carnisse 2.0, waarbij we alle inzichten en netwerk gebruiken voor deze ‘structurele doorgroei’. Dit is een ‘open source platform’ en waarbij we bestaande ‘best practices’ verbinden om via samenwerking, de synergie en kracht te vergroten. Immers ‘of iets werkt in de praktijk’ is momenteel leidend omdat niemand nog precies weet hoe de ‘nieuwe praktijk’ eruit gaat zien….


Het uitgangspunt van de Community Bond is wel duidelijk; alles wat je beter samen met bewoners kunt doen, moet je ook samen met bewoners doen en wel op zo’n manier dat het waarde creëert en geld oplevert in plaats van kost.


Eerste beschrijving van de Community Bond is hier te lezen en is gebaseerd op het concept van de ‘The New Commons’, oftewel een ‘nieuw gemeenschappelijk verbindend domein’ in het midden, tussen mensen in zogezegd.


Dit betekent dat we met het consortium van Creatief Beheer, Vakmanstad, DRIFT en Bureau Frontlijn, gaan werken aan een brede coalitie die geënt is op mensen en partijen uit de wijk. Wij hebben ideeën bij zo’n volgende stap en willen deze in de komende tijd gaan communiceren en testen in Carnisse.


Als basis starten we rondom de innovatieve praktijken zoals (Tuinman(m/v), Zichtbare schakels, etc.) en verbindende plekken (zoals de Carnissetuin en Hart voor Carnisse) en werken vanuit hier aan die nieuwe gemeenschappelijkheid. Praktijkmensen uit Carnisse worden samengebracht met mensen uit de overheid, de markt en andere geldschieters (zoals fondsen) om te kijken welke mogelijkheden er bestaan?


In de afgelopen maanden heeft Bureau Drift literatuur verzameld en de Community Bond ingekaderd en geldstromen in kaart gebracht . De komende maanden zullen we de focus verleggen op de ‘actuele situatie’ in Carnisse. Is er een potentieel om de Community Bond toepasbaar te maken?


De eerste startbijeenkomst voor de op te starten ‘community bond Carnisse 2016’, vindt plaats op vrijdag 6 maart, bij TOP FLOOR #RETremise Waalhaven Oostzijde 1 Rotterdam, 10:00 uur – 12:00 uur. Geïnteresseerden en mensen, die hieraan willen bijdragen zijn welkom, wel graag van te voren aanmelden; info@creatiefbeheer.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @rinibiemans