Rini Biemans laat weten dat hij er is
antenne rotterdam

rini biemans

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 9 | vrijdag 1 maart 2024 16:37 uur | 1 bezoekers


Karin en ik tonen onze eerste 'tuinmanpakken' 2003, Oude Noorden

Onze eerste projecten in 2002

Hoe het allemaal is begonnen

Creatief Beheer bestaat sinds 2002, toen Karin Keijzer en Ikzelf onze eerste inrichtingsprojecten starten op braakliggende terreinen in het Oude Noorden in Rotterdam. Een korte terugblik…

In 2002 waren we al een paar jaar bezig met een kunstfestival in en rond het Zwaanshals, er was veel onvrede, frustratie en verloedering, trouwens ook veel gezelligheid en veel fijne mensen.


In dat jaar richtten we in het kader van het kunstfestival ‘Weekenden van Noord’, twee braakliggende terreinen in  samen met bewoners als tijdelijke ontmoetingsparkjes. We hadden een minimaal budget en weinig ervaring, maar we hadden wel een goed idee. We wilden de wijk verbeteren via een praktijk, die uitging van het dagelijks beheer en onderhoud (de dagelijkse interactie in de wijk). Ons inziens was dit erg belangrijk in de steeds anoniemer wordende openbare ruimte.


Braakliggende terreinen waren een ideale plek om samen met bewoners te oefenen en een parkje te ontwikkelen en te onderhouden. We belden aan voor water en gereedschap, kinderen deden mee en voor we het wisten was er een hele club actieve bewoners die hielpen. Onze onervarenheid was eigenlijk een succesfactor, want iedereen kwam helpen met advies en spullen, we moesten wel, hadden een noodzaak tot interactie.


Achteraf gezien hadden we geluk, want de eerste tijdelijke inrichting van het Brancoplein was een doorslaand succes. Later bleek dat ieder terrein toch weer anders was en dat er heel wat valkuilen waren. Maar de kracht van het eerste project is nog steeds de kracht van onze projecten; met vallen en opstaan samen werken aan een betere wijk.


In 2004 kregen we de kans een zelfbeheerproject te starten in Bospolder, dit keer met een hoger budget en meer mandaat: dat werd Proefpark de Punt, tot ons groot geluk uitgeroepen tot een van de meest kindvriendelijke projecten van 2005. Het bestaat nog steeds en is een begrip in de wijk geworden. Zo groeide geleidelijk draagvlak, bekendheid en kregen we meer projecten.


De volgende stap was een hele wijk. In 2008/2009 kregen we hiertoe de kans in de Afrikaanderwijk en de Oleanderbuurt. Dat werd het project Ecowijken en hier hebben we erg veel geleerd over hoe een hele wijk te vergroenen.


Al vanaf 2000 was ik bezig met lokale televisie (Rotterdam TV) en internet, vanuit de gedachte dat media en openbare ruimte een continuüm is, waar mensen elkaar ontmoeten. Eerst heette dat VIDEO2000, toen exposurerotterdam.nl en in 2005 kwam Antenne Rotterdam. Een mediaplatform dat de toenmalige multiculturele kunstmanifestatie KOORTS ondersteunde en communiceerde. Toen deze was afgelopen zijn we gewoon doorgegaan en hebben nog zo’n vier jaar wekelijks televisieprogramma’s gemaakt voor TV Rijnmond.


Antenne Rotterdam was mijn bedrijf en Creatief Beheer was Karin’s bedrijf. In het begin was Antenne Rotterdam veel groter dan Creatief Beheer. Vanaf 2008 groeide Creatief Beheer steeds harder en werd Antenne Rotterdam meer en meer het mediaplatform voor Creatief Beheer. In 2010 hebben we de beide bedrijven samengevoegd tot een VOF; Keijzer Biemans Producties


In onze tienjarige praktijk hebben we zo’n beetje alles geprobeerd en elke fout gemaakt, die je kunt maken. Met name in 2011 waren we zo gegroeid dat een professionalisering en structurering noodzakelijk was. Hiervoor hebben we het najaar van 2011 en het begin van 2012 gebruikt. Onze methode en visie is uitgewerkt en overdraagbaar gemaakt en heeft de naam gekregen, die met name bewoners goed begrijpen: Tuinman in de Wijk.  


Momenteel trachten we op basis van onze geformuleerde methode, onze lopende projecten verder uit te bouwen. Dit heeft de voorkeur omdat we de wijken, mensen en professionals kennen. Bovendien houden we zielsveel van Rotterdam en hebben hier een enorm netwerk.


Creatief Beheer willen we als een expertbureau verder ontwikkelen om onze integrale wijk- en parkaanpak ook buiten Rotterdam te kunnen uitvoeren met lokale mensen en partijen.


Al onze projecten en filmpjes zijn terug te volgen tot 2005 op deze site…alle informatie over visie en methode is te vinden op tuinmanindewijk.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @rinibiemans