Ons inziens is het streven van Rotterdam een prettige groene woonstad te maken op alle fronten goed voor de stad, haar mensen en de economie. Echter de enige manier om dit te bereiken is de praktijk van beheer, onderhoud en inrichting van wijken te veranderen en te koppelen aan educatieve en participatieve doelstellingen.
De naam Stadsfloriade is erg nuttig geweest, want hij heeft geleid tot waar we nu staan. Mensen en partijen zijn enthousiast over de Creatief Beheer aanpak. Werd de kar eerst getrokken door Vestia en de deelgemeente, momenteel is er een groeiend draagvlak, ruimere financiering (Pact op Zuid) en steeds meer partijen sluiten zich aan. Dus de realisatie van de eerste Ecowijken in Nederland komt in zicht en dat in onze eigen stad Rotterdam !
Een Ecowijk is een wijk waar de interactie tussen mens en de natuur centraal staat. Een wijk met veel groen, goede voorzieningen en scholen, een wijk dus waar het prettig wonen is. Een Ecowijk is een wijk die de gezondheid en het geluk van haar inwoners versterkt. Mensen worden gezond en gelukkig van omgang met elkaar en hun omgeving, niet van stenen of geld, dit zijn afgeleiden van het eerste. Een Ecowijk dient deze interactie dan ook structureel te stimuleren, hoe kunnen we dit bereiken?
Het vraagt immers nogal wat verandering in aanpak en denken. Als we praten over de Oleanderbuurt en de Afrikaanderwijk, zijn deze wijken juist vaak het tegenovergestelde van een Ecowijk en voeren alle foute lijstjes aan.
De uitdaging is nu om van de Oleanderbuurt en de Afrikaanderwijk de eerste twee ecowijken van de stad maken en om deze als showcase te presenteren tijdens de Floriade Venlo 2012. Dit is alleen mogelijk als bewoners hierbij betrokken worden en in het beheer en onderhoud participeren. Om dit te bereiken moet ook de inrichting van straten en pleinen veranderen, mensen moeten meer invloed op hun directe omgeving krijgen. Dit vergt aanpassingen van eenieder, die zich professioneel met deze wijken bemoeien. Het is een gemeenschappelijke uitdaging.
Het beheer en onderhoud dient kleinschalig en persoonlijk te worden georganiseerd.
Medewerking onder regie van de deelgemeente van verantwoordelijke diensten (dS+V, Gemeentewerken en Roteb) is essentieel voor het succes. Een integrale decentrale aanpak betrekt ook de scholen, hulpverlening, wijkeconomie en werkgelegenheid, dit is weer een uitdaging voor de overige diensten (SenR, JOS en SoZaWe). En natuurlijk speelt bij de vorming van een gezonde wijk de GGD een belangrijke rol. Tot slot is Wooncorporatie Vestia, de grote aanjager tot op heden van het traject en eigenaar van het merendeel van de huizen in deze wijken van cruciaal belang voor het welslagen.
Om al deze partijen, diensten, wijkorganisaties, wijkinitiatieven alsmede de bewoners te betrekken is een goede communicatie, zowel intern als extern voorwaarde, en nog belangrijker een goede sturing.
Voor de sturing en monitoring willen we een nieuwe index ontwikkelen, de ecosociale index, hoe ziet deze eruit ?
De index bestaat uit drie gebieden, die gelijkelijk bijdragen aan het eindcijfer.
- de biostock van de wijk, hoeveelheid m2 groen en de gebruikswaarde en diversiteit
- de natuureducatie en natuurbeleving in eerste instantie gericht op kinderen, maar natuurlijk ook voor bewoners (direct en indirect)
- de participatie van bewoners in het beheer en onderhoud van de wijk.
We streven in 2012 naar een index van een 8, dit betekent grofweg dat de wijk extreem wordt vergroent van 2% nu naar 10% a 20%, hetgeen betekent dat wellicht hele straten groen worden en dat ook binnenterreinen worden betrokken. Tevens dient dit groen hoge kwaliteit en een educatieve functie te hebben.
Daarnaast krijgen alle kinderen op de basisscholen minimaal een dagdeel natuurles, gekoppeld aan les over voeding en koken. De natuurlessen vinden zoveel mogelijk buiten plaats in de openbare ruimte. Kinderen hebben grof gezegd voor hun 2e jaar een regenworm aangeraakt, op hun vierde kennen ze minstens tien namen van planten en ook welke eetbaar zijn en op hun zesde hebben ze een koe gemolken in eigen wijk.
Tot slot is het beheer en onderhoud decentraal geregeld en wordt hiervan 50% door de bewoners zelf en vrijwillig gedaan.
Geen geringe opgave, maar wel een waar iedereen, die meedoet blij van zal worden! Misschien dat een acht te hoog gegrepen is, maar het wordt in ieder geval een ruime voldoende
We hebben nog wel een nieuwe naam nodig waaronder we ons gaan presenteren op de Floriade 2012 in Venlo, persoonlijk denk ik dat Ecowijken Rotterdam niet zo slecht is. Als ondertitel: ‘Landleven in de Stad’, dat is dan wel de ondertitel van het Proefpark, maar het raakt exact de essentie van de beleving en doelstelling. Nog suggesties ?
meer info Creatief Beheer aanpak, zie methodiek
Rini Biemans | 24 juni 2010www.voo.nl/Nieuws/Rotterdamse_directeur_wint_VOO-onderwijsprijsNog een leuk nieuwtje Wim Pak (op de foto) heeft met zijn school de VOO-onderwijsprijs gewonnen. |