Rini Biemans laat weten dat hij er is
antenne rotterdam

rini biemans

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144
week 50 | maandag 9 december 2024 21:51 uur | 1 bezoekers


eerste aanplant werkdorp motorstraat

Voorjaarsessay #3 Waartoe is de gemeente Rotterdam op aarde ?

Op internet zijn allerhande groepen actief, die via sociale media trachten hun wereld en die van ons te verbeteren, zo ook 2moverotterdam, volgens mij een club gemeente professionals/ambtenaren, die het goed voor hebben met de stad.

Omschrijving linkedin groep 2moverotterdam:

Brainstormen en ideeën uitwerken over onderwerpen als; belevingseconomie, sociale innovatie, imagineering, inclusieve economie, het nieuwe werken, ketensamenwerking, van buiten naar binnen denken en werken, duurzaamheid, slimmer werken, kostenbesparing etc.

Delen van best practises. Elkaar inspireren.
Netwerken en leggen van verbindingen.

Gewoon DOEN!
Rotterdam Durft brengen wij in de praktijk.

Wij willen niet alles dicht timmeren met procedures, regels. Resultaatgericht en procesgericht denken en doen.

Groep kan worden uitgebreid met 2MoveDenHaag, of 2MoveUtrecht, of 2MoveAmsterdam etc.
Samenwerking met andere gemeenten en overheden wordt zeker gestimuleerd.

 

Het klinkt me allemaal als muziek in de oren, vooral het 'niet dicht timmeren'. Ik dacht laat ik ook eens reageren en natuurlijk tegelijkertijd onze praktijk onder hun aandacht brengen, zie hier mijn reactie op de vraag waartoe de gemeente Rotterdam op aarde is:

 

Waartoe is de gemeente Rotterdam op aarde ?


De gemeente Rotterdam is de organisatie, die zorg draagt voor de uitvoering van de noodzakelijke publieke taken, gekozen en in dienst van de gemeenschap.

In mijn optiek is de hedendaagse bestuurspraktijk vastgelopen in de complexe aard van de hedendaagse stad, waarin de traditionele regie en het hiërarchische bestuur niet meer adequaat om kan gaan met de 'problemen', die in feite manifestaties zijn van een nieuwe realiteit en dus ook gezien kunnen worden als kansen.

De oplossing zit dan ook niet in meer bestuur, maar juist minder. Met Creatief Beheer zijn we nu al zo'n tien jaar bezig met decentraal wijkbeheer en ik kan niet anders zeggen, dan dat het werkt ! In feite zijn wij mensen zelf via onze natuurlijke interactie en zelforganiserend vermogen de oplossing. Zodra mensen betrokken raken en ook zelf daadwerkelijk mee kunnen doen, ontstaat er positieve energie en is er veel mogelijk. Het gaat erom de mensheid te bevrijden uit het stenige tijdperk, waarin de stad is gebouwd door ingenieurs en economen. Het is tijd dat artsen, sociologen en psychologen zich ermee gaan bemoeien. Het duurzaamste element in de stad zijn de mensen, niet de stenen of de infrastructuur. Mensen worden gelukkig en gezond van omgaan met elkaar en de natuur ! De noodzaak tot interactie dient op alle niveaus terug te keren, efficiency werkt vaak averechts en maakt mensen onverschillig. (er is geen gein meer aan).

Op Proefpark de Punt dat wordt gerund op de Creatief Beheer manier en hier hebben we na zes jaar 20% betaalde professionele uren en 80% onbetaalde participatieve uren en dan rekenen we de kinderen niet mee. Kinderen blijken namelijk heel graag te willen werken i.p.v. altijd spelen.

 

Dus wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de oplossing vlak bij ligt als bestuurders en ambtenaren beseffen dat zij het juist zijn die de oplossing tegenhouden. Overigens met de beste intenties. En natuurlijk is een gemeentelijke organisatie noodzakelijk, zeker als autoriteit. OP naar de HARDE zachte aanpak, i.p.v. de zachte HARDE aanpak, die tegenwoordig qua effect in zijn eigen staart lijkt te bijten.

Kort filmpje over onze aanpak:
http://www.creatiefbeheer.nl/read/antenne_item/id/171893/showreel-creatief-beheer
recent artikel over methode:
http://www.creatiefbeheer.nl/read/antenne_item/id/171422/het-publieke-domein-als-basis-voor-wijkvernieuwing

meer info:
creatiefbeheer.nl

Hartelijke groet,

 

Rini Biemans

 

Ik hoop dan altijd dat er wat uitkomt en dat wij als Creatief Beheer, serieuzer worden genomen als ‘best practice’ en dat er serieus wordt overwogen op onze manier naar de stad en wijken te kijken.

Tot mijn eigen verbazing (ben gewend geraakt aan tegenwind) gebeurd dit de laatste tijd steeds vaker. Er komen zowat iedere week delegaties kijken op het Proefpark, Ik word ook bijna wekelijks uitgenodigd om lezingen en masterclasses te geven. We krijgen meer projecten aangeboden dan we aankunnen. Het ‘Stadsfloriadetraject’ wordt breed gedragen en we overleggen op alle niveaus met de gemeente Rotterdam, deelgemeentes, woningbouwcorporaties, gemeentewerken en de dS+V. Dus er is iets gaande…

 

Het zou prachtig zijn als het lukte:

 

Nogmaals de vraag waartoe is de gemeente Rotterdam op aarde ?

 

Wat mij betreft om de stad CREATIEF te BEHEREN !

 

Meediscussiëren met 2moverotterdam ?

 

http://www.linkedin.com/groups?home=&gid=2989865&trk=anet_ug_hm

Je moet natuurlijk wel een linkedin account hebben :)

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @rinibiemans