Rini Biemans laat weten dat hij er is
antenne rotterdam

rini biemans

jfmamjjasond
1610151924283237414550
2711162025293338424651
3812172126303439434752
49131822273135404448
514233649
week 38 | dinsdag 21 september 2021 06:16 uur | 1 bezoekers

2009

Het einde van het jaar 2009 nadert, tijd om terug te kijken... Iedereen doet het, dus wij ook...

het geheim van de vermenigvuldiging

Afgelopen vrijdag met Oscar een jaaroverzicht opgenomen, hij is het nu aan het monteren en binnenkort hier te zien en natuurlijk ook op TV Rijnmond. Kom ik meteen op het eerste belangwekkende feit van 2009; Antenne Rotterdam is horizontaal gegaan, van de zaterdagavond naar iedere werkdag. Dat was toch een hele operatie, bovendien hadden we in 2008 iedere week een talkshow (Cafe Zuidplein), een rijdende trein, die is gestopt. In 2009 hebben we een heleboel andere treinen moeten opstarten, die van steeds nieuwe programma’s met verschillende partners, inmiddels zijn die treinen enigszins aan het rijden. Ook op het internet heeft Antenne Rotterdam het geheim van de vermenigvuldiging ontdekt en bestaat nu uit vele domeinen met twitter en youtube-output.

 

De programma's van Antenne Rotterdam zijn kwalitatief gegroeid en hebben redelijke kijkcijfers (gem. 75.000 per week).  Steeds meer opdrachtgevers weten ons te vinden, dat belooft wat voor volgend jaar...

 

gewoon wat lullen en begrip voor elkaar krijgen

Maar de grote doorbraak in 2009 was voor Creatief Beheer, het buiten spelende zusje van Antenne Rotterdam.

 

Het leek wel of iedereen die nadacht over achterstandswijken en haar bewoners, het meest basale, namelijk beheer en onderhoud, zorg voor elkaar en omgeving, de noodzaak tot menselijke interactie, over het hoofd zag. Er zijn twee zaken waar mensen gelukkig en gezond van worden en dat is contact met elkaar en de natuur, dus wat moet er gebeuren ?

 

Wij leven in een traditie van oplossingen zoeken in ontwerp- en overlegprocessen, die in evenzoveel kamers, natuurlijk met inspraak, tot stand komen. De stad wordt ‘professioneel’ geleid, beheer en onderhoud dient ‘gewoon’ goed en efficiënt te gebeuren, alsmede de handhaving, meer blauw op straat, camera’s, hekken, gewoon goed regelen.  We zijn sociaal, dus we trachtten de zwakkeren bij te staan, hulpverlening, buurtwerk, opleiding. Prima, maar alles kost geld en alles wordt duurder, dus er moet bezuinigd worden. Eigen verantwoordelijkheid is veranderd in een eigen risico, tijdens de crisis is dit pijnlijk duidelijke geworden. Geen wonder dat de politiek een soort hysterische korte termijn machine is geworden, pedofiel ontsnapt, actie, hoge bonussen, actie, advocaat blijft zitten, actie, etc. Deze zogenaamde ‘harde zachte’ aanpak, veel geschreeuw en weinig wol, is niet echt duurzaam. We praten niet meer ‘gewoon’ met elkaar; we nemen stelling, debatteren, roepen op tot dialoog, maar gewoon wat lullen en begrip voor elkaar krijgen is er niet bij.

 

de oplossing ligt op straat

In onze optiek zit het leven (niet onze wereld) perfect in elkaar, je moet het wel willen zien. Sinds de kredietcrisis krabt men zich wat meer achter de oren, wat is er mis ? Ik heb regelmatig gehoord op congressen, dat men op zoek was naar de ‘heilige graal’.

 

Dat de oplossing op straat en in de praktijk ligt, komt niet in ons op. We gaan toch immers richting kenniseconomie. Losers moeten maar de straat vegen, zijn ze ten minste nuttig, beheer en onderhoud is niet sexy.  Juist samenwerking, ambacht (kunde), worden zeer waarschijnlijk veel belangrijker dan kennis. Kennis zonder kunde en samenhang is een hoogopgeleid projectiel en niet in staat werkelijke oplossingen te genereren. Het lost iets op en veroorzaakt iets anders, van de regen in de drup. De huidige complexe tijd vergt een decentrale organische aanpak, waarbij de menselijke maat en interactie centraal staat, en verdomd...

 

de nodige groeiproblemen

In 2009 is de ‘harde zachte’ aanpak van Creatief Beheer in bredere en vooral ‘hogere’ kring ‘ontdekt’. Karin en ik hebben altijd enorm moeten trekken en sleuren aan alles, daar wordt je trouwens supercreatief van. Het is bovendien hoogstnoodzakelijk zaken tegen de stroom in te ontwikkelen, worden ze sterker van. Maar dit is het afgelopen jaar 180 graden gedraaid. We worden meer en meer serieus genomen en dat is geweldig, het is spannend en we zijn er natuurlijk maar wat trots op ! Maar het geeft ook de nodige groeiproblemen. Creatief Beheer is in 2009 verdubbeld, qua omzet, van 3 naar 6 projecten en qua medewerkers. We kunnen inmiddels door heel Nederland projecten doen. Echter gezien de aard van onze methode en locale worteling kan dat laatste voorlopig nog niet. We kunnen gewoon niet te snel groeien, we moeten nieuwe mensen vinden en opleiden (decentraal en organisch).

 

de verhuizing kwam eigenlijk heel goed uit

Begin dit jaar hadden we net ons nieuwe kantoor betrokken aan de Houtlaan, we wisten dat het tijdelijk was, maar niet zo tijdelijk. Al na een half jaar moesten we weer verhuizen. Nu zitten we naast Watt aan de West Kruiskade, dat bevalt prima en een contract voor vijf jaar, dat scheelt. De verhuizing kwam eigenlijk heel goed uit. Creatief Beheer heeft nu een eigen ruimte en Antenne Rotterdam heeft een hele verdieping puur voor montage, wel zo praktisch.  Tijdens de gezamenlijke lunch is er altijd een inspirerende menging van buiten- en binnenwerkers, stagiaires, klanten en toevallige passanten.

 

iedereen bedankt

2009 was voor ons het jaar van de groei, zowel kwantitatief als kwalitatief. Maar waar ikzelf het meest tevreden over ben zijn de mensen waarmee we werkten, de sfeer en het enthousiasme. Iedereen bedankt voor het vertrouwen en de inzet !

 

 

 

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @rinibiemans