Rini Biemans laat weten dat hij er is
antenne rotterdam

rini biemans

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 9 | vrijdag 1 maart 2024 14:40 uur | 1 bezoekers


Franklin (midden), als Smooth Urban Farmer aan het werk in Bloemhof

Efficiency en Gemak

Is efficiency wel zo efficiënt...en wat dient het gemak van de mens ?

Gemak dient in ieder geval een aantal mensen, want gemak voor de ene, betekent vaak ongemak voor de andere.
Gemakkelijk leven is een leven dat weinig moeite kost en gemakkelijk werk is werk dat weinig moeite kost en dus niet moeilijk is. Nu is het de mens eigen, dat ie het voor zichzelf meestal zo makkelijk mogelijk maakt. Dat betekent ook dat mensen met macht het voor zichzelf meestal zo makkelijk mogelijk maken, ze kunnen het zich permitteren. Tenminste voor het gebied waar ze macht over hebben. Dat is trouwens maar goed ook, anders hebben nieuwkomers geen kans, macht maakt lui en zorgt ervoor dat je minder hoeft na te denken.

Efficiency betekent momenteel voor velen, dat zaken snel en goed worden geregeld, dat het zo weinig mogelijk moeite en dus geld kost en dat er dus ook zo veel mogelijk verdiend kan worden, gestroomlijnde processen, automatisering, geen geouwehoer, meetbaar en aanstuurbaar. De concurrentie voor zijn.

Nu is het zo dat een van de belangrijkste opinieleiders van ons land het al heeft gezegd: ‘ieder voordeel heb zijn nadeel’.

Wat is nu het nadeel van de gangbare efficiency opvatting, gemak dient toch immers de mens en je houdt meer tijd over voor leuke dingen. Je doet iets efficiënt omdat het niet leuk is, omdat je dan meer kan verdienen, maar ook omdat het mooi en fijn is om efficiënt te zijn. Daar is eigenlijk allemaal niets mis mee.

Wij mensen zijn een sociale soort, we zijn van elkaar afhankelijk, in alles wat we doen. Mensen hebben interactie nodig om gezond te blijven, zich te ontwikkelen, na zuurstof en eten is aandacht de eerste levensbehoefte, aandacht is het grote schaarse goed in iedere samenleving. De basis van de economie, onderwijs, zorg en wetenschap is menselijke interactie en dat vraagt aandacht. Dat is waar we van groeien en waar we gelukkig en gezond van worden.

 Het is natuurlijk niet allemaal uit de lucht komen vallen, onze taal, cultuur en verdiensten. Ook efficiency en gemak moeten we bevechten, alles groeit in weerstand.

Dus op het moment dat we iets zodanig efficiënt ‘regelen’ dat de menselijke interactie in dat proces/systeem wordt verminderd, dan heeft dat natuurlijk consequenties. Mensen hebben behoefte aan contact en aandacht en als ze dat niet krijgen zoeken ze het ergens anders en als dat niet lukt worden ze ongelukkig.

Dit is de reden waarom we bij Creatief Beheer kiezen voor een beheer en onderhoudsmodel dat zo moeilijk mogelijk is, met zoveel mogelijk geouwehoer, conflictjes, maar dat wel betrokkenheid en sociale samenhang bevorderd. Het is niet gemakkelijker, maar op termijn wel efficiënter en vooral prettiger, mensen worden er gelukkiger van, het dient de menselijke natuur.

Met andere woorden, het zelforganiserend en zelfhelend vermogen van de soort wordt verbeterd via het organiseren en stimuleren van menselijke interactie binnen werkprocessen, dit levert op termijn een duurzamer creatiever product zonder nare bijeffecten. Dat is werkelijke efficiency en dient het gemak van de mens.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @rinibiemans