Betreft: artikel TOPOS.
Geachte heer Biemans,
De redactie van TOPOS werkt momenteel aan een nummer met als thema “mensen”. Het moet een editie worden waarin de mens in de openbare ruimte centraal staat. We zijn op zoek naar schrijvers die een invulling aan dit thema kunnen geven.
Wanneer aankomend studenten wordt gevraagd wat ze later willen doen is ...iets met mensen een veel gehoord antwoord. Bij studenten landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning zul je dit antwoord minder vaak horen.
Toch is de mens de gebruiker van de openbare ruimte. De mens staat alleen helaas niet altijd centraal in het ontwerpproces. De omgeving, de historie, de bodem etc. worden grondig geanalyseerd, maar slechts in enkele analyses is ook de (toekomstige) gebruiker opgenomen.
Hoe beleven mensen de openbare ruimte en wat verwachten en willen ze eigenlijk van deze ruimte? Wat voor effect heeft de openbare ruimte en het gebruik ervan op de gemoedstoestand? Hoe kan de mens centraal worden gesteld in het ontwerpen aan de openbare ruimte en waarom zou dit moeten?
Het artikel mag maximaal 1800 woorden bevatten. Illustraties die de tekst ondersteunen zijn meer dan welkom. De deadline ligt op 15 september 2009. Ik hoop spoedig te vernemen of u aan het nummer mee wilt werken. Dit kan per e-mail, per telefoon of per brief.
Wilt u meer informatie, dan kunnen we u een present-exemplaar van een vorige TOPOS sturen. U kunt ook via onze site een blik in ons archief werpen: http://www.toposonline.nl/
Vriendelijke groeten,
Namens de redactie van TOPOS,
Sanne
Dat kan ik dus niet weigeren, de analyse is wat mij betreft de spijker op de kop. Waarom staat de mens eigenlijk niet centraal in het ontwerpproces...of juist wel, de ontwerper is toch ook een mens...
Vanochtend was ik voor het eerst weer op
het Proefpark samen met Karin Keijzer, mijn partner en directeur Creatief Beheer, het is een familiebedrijf. Het ligt er prachtig bij vinden we, rommelig, vol met bloemen en iedereen was er weer (gezellig), met Stanley als ultra relaxte parkmanager Proefpark de Punt is ons koninginneproject, sedert zes jaar gerund en ontwikkeld volgens de Creatief Beheer methode, we zijn bezig er een opleidingsinstituut van te maken, geheel in de CB stijl...
Vandaag zijn er twee generaal pardonners komen werken op het Proefpark, dat zijn uitgeprocedeerde asielzoekers, die in Nederland mogen blijven vanwege de goedhartigheid van onze regering. We huren ze in via
SDW voor drie dagen in de week en gaan ze opleiden tot Creatief Beheer totaalwerker, voor integraal beheer en onderhoud van de buitenruimte gebaseerd op de menselijke maat, kleinschaligheid en sociale interactie. Ben benieuwd, ze zagen er sterk en vrolijk uit, spreken vloeiend Frans, Portugees en het Nederlands gaat aardig.
Wij zijn een sociale soort en hebben elkaar nodig, m.a.w. interactie is gezond. Efficiency en gemak kan juist averechts werken als mensen niet meer hoeven te communiceren.