Rini Biemans laat weten dat hij er is
antenne rotterdam

rini biemans

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 16 | maandag 15 april 2024 07:50 uur | 1 bezoekers


Allereerste plantactie

Bloembakken Ericaplein Ophangen

Water geven

Hard Werken

Geveltuinen Odastraat

Lavendel in de Lavendelstraat

Laat Bloemhof bloeien

Creatief Beheer heeft er dit jaar drie nieuwe projecten bij: Bloementuin Spangen, de Afrikaandertuin en Bloemhof Groen (Op weg naar de stadsfloriade 2012). Over het laatste project wat extra toelichting.

Creatief Beheer heeft samen met de DSP groep* een opdracht verworven bij deelgemeente Feijenoord om kindvriendelijke en groengerichte interventies ten uitvoer te brengen in 2008 in de Oleanderbuurt, Bloemhof Noord. De beide partijen zien dit als een kans om een langduriger traject op te starten, waarbij Bloemhof daadwerkelijk een groene en kindvriendelijke wijk wordt, waarbij gebruik wordt gemaakt van de integrale beheermethode, die creatief beheer heeft ontwikkeld in diverse projecten in de openbare ruimte.

 

Om de opdracht in Bloemhof in een meer duurzaam traject te kunnen omzetten hebben we naast de primaire opdracht voor meer groen in Bloemhof voor 2008, een meerjaren concept ontwikkeld: de Stadsfloriade. De Stadsfloriade is wijkgericht en tegelijkertijd wijkoverstijgend doordat ze kennis en kunde op het gebied van groeninrichting, beheer en onderhoud, van binnen naar buiten brengt en omgekeerd, en koppelt aan innovatieve inzichten op het gebied van groenontwikkeling, wijkontwikkeling, sociaal-cultureel werk, buurtparticipatie, e.d.. 

Een floriade, geworteld in een grootstedelijke omgeving, vergt de nodige voorbereiding. Vandaar dat we  hebben gekozen voor een termijn van vier jaar om de wijk Bloemhof Noord te transformeren in een van de prachtigste en groenste wijken van Nederland. Met een dergelijk grensverleggend en wijkoverstijgend concept is het mogelijk allerlei niet voor de handliggende partijen te verbinden en ook financiering te vinden voor het gehele traject.

 

Dat is nogal wat, langzaam maar gestaag is ons devies. We zijn de afgelopen maanden begonnen met Tuinclub Bloemhof, waarvan reeds wat te zien is in foto, tekst en video op deze site. (kies creatief beheer – editie Bloemhof Groen). Met de tuinclub doen we op woensdagmiddag steeds iets, zo hebben we bloemenbakken uitgedeeld (flat Ericaplein), Lavendel in de lavendelstraat geplant, geveltuintjes geopend in de Odastraat, een teletubbietuintje voor de kleintjes op het Ericaplein. En het slaat aan, er is weinig vernield, de planten worden verzorgd... Bedoeling is dat het project bekender raakt en dat steeds meer mensen gaan meedoen.

 

Achter de schermen zijn we ook druk in de weer, praten met allerlei partijen, brainstormen en er zijn een aantal innovatieve projecten opgezet met jonge ontwerpers, een ‘groene stoeptegel’ wordt ontwikkeld en een tweetal groene speel/zit objecten. We willen in het najaar alle resultaten en inzichten presenteren op een werkconferentie om zo het nodige draagvlak en financiën te organiseren voor het volgende jaar.

 

De eerste resultaten zijn echter zeer hoopvol, bewoners reageren enthousiast en vooral kinderen vinden het leuk om mee te doen. Ook qua samenwerking is het een en ander bereikt, Vestia doet mee (financiering en uitvoering), Gemeentewerken stelt mensen ter beschikking en we zijn momenteel met  Werken aan de Stad, die de zomerprogrammering verzorgt, een gezellige speel/zit/picknickplek op het Oleanderplein aan het realiseren. Het bijzondere van deze plek (Oleanderstek) is dat alles gewoon los staat, als het lukt, geeft het een ander geluid, dan het gebruikelijke dat je hoort over dit soort wijken (sla de krant maar open).

Hopelijk overtuigen we genoeg mensen en partijen om door te gaan en in 2012 met trots de Stadsfloriade Rotterdam te presenteren op het gebied van grootstedelijk groen en kindvriendelijkheid met als locatie, Bloemhof Noord, voorheen een typische probleemwijk met heel weinig groen (2%). Nu staan er zo’n 500 verschillende soorten Lavendel in de Lavendelstraat te bloeien, er is een grote groene ‘Arc de Triomphe’ waar je in kunt klimmen, de parkeerplaatsen zijn groen en de vluchtheuvels zijn veranderd in landweggetjes. Er staan diverse kweekkassen in de wijk, waar samen met scholen een kweekprogramma voor eenjarigen wordt uitgevoerd (ecologisch wijkbeheer). De oorspronkelijke testlocatie van de ‘groene stoeptegel’ is te zien ( een stoeptegel overigens die al in het tweede jaar van productie een enorme oplage heeft bereikt en nu verkrijgbaar is in twintig smaken, van klaproos tot Oostindische Kers). Ook zijn er diverse verticale tuinen te bewonderen, in de Pimpernelstraat waan je je in de oude stad van Lissabon, enzovoort, enzovoort. Waarom niet, er zijn wel gekkere dingen gedaan en hier wordt iedereen blij van.

 

Een manifestatie van internationale allure, een manifestatie ook die Rotterdam op de kaart zet als innovatieve creatieve groenstad, een stad die hart heeft voor zijn burgers en een stad waar het dus goed wonen is.

Volg het via www.creatiefbeheer.nl - editie Bloemhof Groen

 

* DSP-groep is een bureau dat zich richt op sociaal maatschappelijke vraagstukken; zij adviseert en doet onderzoek. Het team 'Veilig ontwerp en beheer' van DSP-groep geeft advies betreffende de inrichting van ruimte, sociale veiligheid en beheer. Kenmerkend voor het team is dat de teamleden met de voeten in de klei staan. Doormiddel van schouwen, gesprekken met wijkbewoners en gebruikers van jong tot oud komen we tot een advies op maat, dat praktisch en uitvoerbaar is. Onze filosofie gaat ervan uit dat er een grotere sociale cohesie zal ontstaan wanneer de sociale veiligheid vergroot wordt. En dat begint met samen met bewoners te schouwen en te praten over wensen en verlangens.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @rinibiemans