Rini Biemans laat weten dat hij er is
antenne rotterdam

rini biemans

jfmamjjasond
1610141823273236404549
2711151924283337414650
3812162025293438424751
4913172126303539434852
5223144
week 39 | woensdag 27 september 2023 01:40 uur | 1 bezoekers

Televisie als Koortsmiddel

Maandagochtend als het goed is moet nu editie week 50 gemaakt worden. Hier een interview met mij door Renee Dannes voor de actieplancultuurbereikkrant
Antenne Rotterdam zal van maart tot en met juni dagelijks op Rotterdam TV uitzendingen verzorgen rondom alle programmaonderdelen van KOORTS. Deze uitzendingen blijven te zien op de website www.antennerotterdam.nl, waarop daarnaast talloze reporters verslag doen van activiteiten die direct of zijdelings met de kunst- en cultuurmanifestatie te maken hebben. Zo’n 200 mensen – professionals, beginnende talenten en vrijwilligers – maken zich sterk om dit project tot een groot succes te maken. Projectleider Rini Biemans vat de doelstelling als volgt samen: ‘Het nieuwe gezicht van Rotterdam laten zien, in al zijn multiculturele glorie.’ Met de hoop dat Antenne Rotterdam ook ná KOORTS in de lucht blijft.

In het monumentale HUF-gebouw aan de Vlasmarkt 1 (Hoogstraat) huurt VIDEO 2000 op de tweede verdieping een kantoor van de stichting LOCUS 010. Het pand was oorspronkelijk gekraakt en wordt nu door de stichting beheerd als Urban Culture Centrum. Op de ruime tweede verdieping zijn acht kantoren ingericht waar jonge creatieve bedrijven huizen. Het is winter, het is koud en de centrale verwarming werkt nog niet (wordt aan gewerkt). Vandaar dat het team van Video 2000 een paar elektrische kacheltjes gebruikt. Resultaat: geen warmte, wel doorgeslagen stoppen en de computers vertonen een zwart beeldscherm. Ook die met de nieuwe aflevering van Filmstraat Zwaanshals op de harde schijf voor vanavond. Van stress geen sprake. Improviseren is het team niet vreemd. Hoofd televisie Oscar Langerak is druk in de weer met snoeren, stekkers en zekeringen. En even later draait alles weer zoals het hoort.

Jonge talenten
Het kantoor mag dan niet voorzien zijn van alle professionaliteit, het team van Video 2000 is dat wel. VIDEO 2000 maakt reeds vier jaar culturele televisie op Rotterdam TV, momenteel dagelijks een half uur. Zelf kocht Biemans in 1998 een camera en begon met uitzendingen op Rotterdam TV, daarna volgde hij een cursus monteren bij de SKVR, ‘Gewoon beginnen is vaak het beste.’ Zo is gaandeweg een methode van televisie maken ontwikkeld, die geheel anders is dan men in televisieland gewend is, maar volgens Rini Biemans heeft zijn manier de toekomst. ‘Tegenwoordig kun je voor tienduizend euro alle apparatuur aanschaffen om televisie te maken. Een redacteur met een beetje gevoel voor techniek kan alleen op stap met camera en microfoon. En als de redacteur niet kan filmen of de cameraman/vrouw niet kan schrijven, dan ga je desnoods met z’n tweeën. Zo kun je voor vijfduizend euro een documentaire maken, tenminste als de maker talent en visie heeft, die niet onderdoet voor documentaires die veertigduizend euro kosten.
Ook door de manier waarop Biemans met mankracht omgaat, kan hij relatief goedkoop produceren. Hij werkt met slechts een tiental freelance professionals, onder wie Oscar Langerak, een modefotograaf die zich bij Biemans het vak van editor/cameraman eigen maakte en nu Hoofd Televisie is bij Video 2000. Verder heeft hij jonge talenten om zich heen verzameld die zich in een leer/werk-situatie verder professionaliseren. Zo is er Gadiza Zerari, van Marokkaanse afkomst, die zich nu tot televisiejournalist ontwikkelt. Zij presenteert een Arabische talkshow bij Filmstraat Zwaanshals, een serie van Video 2000. ‘Als jonge talenten zich via de geijkte paden verder willen ontwikkelen, duurt het lang voordat ze aan de slag kunnen. Bij ons kan dat relatief snel,’ aldus Biemans.

Originele invalshoeken
Bij Antenne Rotterdam willen we wat we al doen uitbouwen en met verschillende mensen, vanuit verschillende wijken items maken over culturele onderwerpen in het algemeen en KOORTS in het bijzonder. Doordat de programma’s dagelijks terugkeren verworden ze tot vervolgverhaal en ontmoetingsplek. Mensen willen zichzelf of hun straat graag op de televisie zien en als ze eenmaal een keer kijken, dan zullen ze ongetwijfeld vaker kijken. Het doel van KOORTS, meer mensen te betrekken bij kunst en cultuur, wordt op deze manier ondersteund . Per terugkerend item zoekt het team van Antenne Rotterdam naar originele invalshoeken. Zoals op de televisie een cursus ‘Hoe word ik een ster’ koppelen aan de talentenjacht Talent to Star, ‘the making of…’ uit te zenden van de theatervoorstelling Verhalen uit de Droogdok, of door met een groep bejaarden naar een modern toneelstuk te gaan.
Naast de televisieuitzendingen wordt KOORTS ook gevolgd door reporters op de website, www.antennerotterdam.nl, dit zal geschieden in de vorm van een schrijfwedstrijd, zodat ook (on)ontdekt schrijftalent zich kan manifesteren.
Het project is Biemans op het lijf geschreven. Het past niet alleen binnen de doelstellingen van het Actieplan Cultuurbereik, en dus binnen die van KOORTS, maar ook binnen zijn eigen doelstellingen: ‘Ik verzin systemen waardoor mensen met elkaar in kontakt komen en elkaar leren kennen’ Naast VIDEO 2000 runt hij samen met Karin Keijzer het bureau Creatief Beheer dat braakliggende terreinen inricht vanuit deze doelstelling. ‘Maar ook televisie en internet zijn media die je daarvoor perfect kunt inzetten.’

Voor meer informatie:

Uitzendtijden VIDEO 2000 Rotterdam TV,
Maandag 20:30 – 21:00, Dinsdag 23:30 – 24:00, Woensdag 23:30 – 24:00, Donderdag 23:30 – 24:00, Vrijdag 20:30 – 21:00, Zaterdag 23:30 – 24:00.
Websites: www.exposurerotterdam.nl, www.creatiefbeheer.nl en www.antennerotterdam.nl
Informatie Rini Biemans 06 14 18 3001 of biemans@exposurerotterdam.nl
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets by @rinibiemans